FalukrĂłnika

Szorosad, Somogy megyében a Koppány-völgy egyik északra emelked domboldalban fekszik.  A település ismert történelme 1332 - re nyúlik vissza.

 

A török hódoltság idején a koppányi aga területe volt. Késbb a veszprémi püspökség birtoka lett. Ekkor kezdett tizenöt betelepített német fiatalember, szlmveléssel foglalkozni, s a jó bort tisztes haszonnal adták tovább. A falu a XVIII. században fejldésnek indult, 1750-ben katolikus népiskola, 1835-ben pedig templom épült.

 

1866-ban csaknem teljesen leégett a község. De, 1910-es években már négyszáznál is többen laktak itt. Az els világháborúban elesett, tizenhárom hsi halottnak emlékoszlopot állítottak.  A szovjetek huszonhat embert hurcoltak el borzalmas robotra, s azt kilencen nem élték túl. A lakosságcsere során felvidékrl telepítettek ide magyarokat.

 

A környék nagy kincse a tiszta leveg, a csend és a gyönyör táj. Az égkékjével, a Nap és a Hold megannyi színével, az erd zöldjével, milliónyi kifogyhatatlan kincsével, színével, illatával, a folyó adta lehetségekkel számtalan kikapcsolódást kínál.

 

Fontos számunkra: a hagyományápolás, a népi ételek megrzése (kemencében sütés), az élhet környezet, és munkalehetség biztosítása az itt él és letelepülni vágyóknak.

 

Szorosad, 2015.01.18.                 

 

 

Simonics Ervin Gyula
Polgármester

 


www.szorosad.hu